• Zich inloggen
Waarschuwingen
Waarschuwingen

Japan : Radioactive wolk

Een aardbeving met een kracht van 8,9 in combinatie met een nietsontziende tsunami verlamde op 11 maart de koelsystemen van de nucleaire centrale van Fukushima (op 250 km ten noordoosten van Tokyo).
Sindsdien hebben er zich verschillende explosies voorgedaan en probeert de Japanse overheid om grote hoeveelheden water over de reactors van de nucleaire centrale te storten. Sinds woensdag gooit het weer roet in het eten van de hulpoperaties. De temperaturen zijn negatief en er viel sneeuw. Het aantal bevestigde doden en opgegeven vermisten door de aardbeving en tsunami wordt 8 dagen na de ramp geschat op 20.000.

mb_hr_blue_ball.gif


Simulatie : totaal verzicht

Men moet met de nodige voorzichtigheid de kaarten interpreteren. Er is aan de basis zeer weinig informatie beschikbaar, maar het mag duidelijk zijn dat radioactieve deeltjes wel degelijk ontsnappen uit de getroffen centrales.
Voor een correcte berekening van de verspreiding van de radioactieve wolk moet men van meet af aan voldoende kennis hebben over een aantal zaken : hoeveelheid, gehalte, duurtijd van uitstroom. Vervolgens begint de berekening van de weerselementen (vochtigheid, wind, verticale bewegingen, neerslagintensiteit) en dit niet alleen voor de streek rond Fukushima maar ook, dag na dag, voor een steeds groter wordend gebied door het afdrijven van de radioactieve pluim.

Bron : http://www.weatheronline.co.uk

 Zoom over Japan :

 Bron : http://www.weatheronline.co.uk


En voor België ?

Deze simulatie toont aan dat de wolk nog ver verwijderd ligt van ons land. Het zou zeker nog meerdere weken kunnen duren vooraleer de wolk daadwerkelijk ons land aandoet en mocht het zover komen dan zal de wolk door verdunning geen echt gevaar meer inhouden voor de volksgezondheid.

U mag radioactiviteit in realtime in uw streek raadplegen : http://telerad.fgov.be/

 

424 bezoekers online

Wie zijn wij ?

In het kielzog van MeteoBelgique zag MeteoBelgië een paar jaar later in 2006 het levenslicht. MeteoBelgië heeft kunnen profiteren van het groeiproces en de vermaardheid van zijn grote broer om aan de Nederlandstalige gemeenschap van ons land een betrouwbare website voor te stellen op het gebied van weersvoorspellingen, klimaatanalyses en realtime waarnemingen.

Volg ons

FacebookTwitter