• Zich inloggen
Waarschuwingen
Waarschuwingen

De solidariteitsactie voor de zieke baby Pia vindt Ignaas Devisch hartverwarmend, maar als medisch filosoof en ethicus heeft hij vragen bij de prijs van bepaalde geneesmiddelen. Hij verdenkt sommige firma's ervan de prijs voor middelen tegen een zeldzame en levensbedreigende ziekte kunstmatig op te drijven en vindt dat de Europese Unie die firma's op andere gedachten moet zien te brengen.

Ondanks verregaande interesse van telecombedrijven Telenet en Orange blijkt het Waalse kabelbedrijf Voo te zijn verkocht aan een Amerikaanse investeerder, Providence. En dat veroorzaakt heel wat deining in de Waalse politiek. Want niemand wist van de deal, óók niet de Waalse gemeentebesturen die aandeelhouder zijn van het moederbedrijf van Voo, het Luikse Nethys.

“Al zeer vroeg in de zwangerschap – op 12 weken - hebben we in de placenta zowel aan de moederzijde als aan de kant van de foetus roetdeeltjes teruggevonden”, zeggen onderzoekers Tim Nawrot en Hannelore Bové van UHasselt. Roet in de lucht komt voornamelijk van de verbranding van fossiele brandstoffen zoals diesel en stookolie.

"Eenvoud en laagdrempeligheid", dat zijn de ingrediënten voor het succes van de sms-actie voor de zieke baby Pia. Dat zegt communicatieadviseur Dieter Van Esch. Pia lijdt aan de ongeneeslijke spierziekte SMA 1. Eén injectie van een nieuw medicijn kan haar leven redden, maar die kost 1,9 miljoen euro.

Meer dan een half miljoen sms'en voor "Team Pia" in enkele dagen tijd. Een crowdfundingsactie voor het 9 maanden oude meisje uit Wilrijk dat aan de ongeneeslijke spierziekte SMA 1 lijdt, heeft heel veel succes. Haar ouders willen de baby in de VS gentherapie laten ondergaan, maar dat is ontzettend duur, en de tijd dringt. Wat is SMA 1 precies, hoe werkt die behandeling en wat is er aan de hand met dat dure medicijn?

David Van Turnhout vindt een systeem met statiegeld voor vervuilende elektrische toestellen veel doeltreffender voor consumenten en het klimaat dan de sensibiliseringscampagne van Recupel. De campagne moet consumenten overtuigen om afgedankte koel- en ijskasten op een klimaatvriendelijke manier te laten verwerken in plaats van door schroothandelaars.

In een groot Russisch onderzoekscentrum, waar verschillende dodelijke virussen worden bewaard, is gisteren een ontploffing gebeurd. Een deel van het lab is uitgebrand. Maar volgens het centrum zelf en de burgemeester van het Siberische stadje waar het ligt, is er geen gevaar.

De grote aanval op Saudische olieinstallaties aan de Perzische Golf kan tot een escalatie tussen Saudi-Arabië en Iran leiden. De rivaliteit tussen beiden wordt al jaren uitgevochten in de buurlanden Syrië, Irak, Bahrein en Jemen. Een open conflict kan echter de wereldeconomie zwaar onder druk zetten en de verwachte recessie inluiden.

"Voor dit jaar zijn de vooruitzichten positief, maar we moeten ons voorbereiden op een periode van gematigder economische groei. Onder meer door de brexit." Koning Willem-Alexander - of liever de Nederlandse regering die de pen vasthield - had op prinsjesdag goed nieuws met een waarschuwing.

Bekijk het weerbericht van dinsdag 17 september om 13.30 uur. De weersverwachting in tekst en beeld

Herbekijk Het Journaal 1 van dinsdag 17 september.

54 uur heeft ze erover gedaan, en ze zwom dag en nacht, vechtend tegen de totale uitputting en het zoute water. De 37-jarige Sarah Thomas is erin geslaagd maar liefst vier keer het Kanaal over te zwemmen. Een record. "Ik kan het niet geloven", prevelde Thomas toen ze in Dover uit het water stapte en op haar positieven kwam met een glaasje bubbels en chocolade. Met haar prestatie geeft ze dokters het nakijken. De sportieve Thomas kreeg in 2017 borstkanker en zou wellicht nooit meer "pieken".


Bekijk alle actualiteit op : https://www.deredactie.be/

147 bezoekers online

Wie zijn wij ?

In het kielzog van MeteoBelgique zag MeteoBelgië een paar jaar later in 2006 het levenslicht. MeteoBelgië heeft kunnen profiteren van het groeiproces en de vermaardheid van zijn grote broer om aan de Nederlandstalige gemeenschap van ons land een betrouwbare website voor te stellen op het gebied van weersvoorspellingen, klimaatanalyses en realtime waarnemingen.