• Zich inloggen
Waarschuwingen
Waarschuwingen

Flash : sneeuw in de maand mei

Sneeuw in mei ?

Zeker in Hoog-België blijft sneeuw mogelijk in de maand mei, maar ook in Laag- en Midden-België behoort een 'sneeuwverrassing' tot de mogelijkheden, al is sneeuw in deze regio's eerder een zeldzaam verschijnsel in de laatste maand van de weerkundige lente.

Laten we dit meer in detail bekijken : hieronder een overzicht van een aantal data met sneeuwval in de meimaanden uit het verleden.


Sneeuw op de bodem in de schaduwrijke zones op de Hoge Venen, zoals hier in Botrange, op 1 mei 2016
Foto : Alexis Papapanayotou. 


1 mei 2016

Als gevolg van een laattijdig sneeuwoffensief eind april, lag er nog sneeuw op de bodem (in de schaduwrijke zones) op deze eerste dag van mei in Botrange (zie ook op de foto hierboven).

1 mei 1909

Rechtstreeks polaire zeelucht met flinke sneeuwbuien gaven aanleiding tot een sneeuwbedekking tot in Midden-België. In Ukkel was de bodem 's morgens licht besneeuwd bij temperaturen net boven het vriespunt; dit was één van de meest laattijdige data met een sneeuwdek op deze plaats. In Hoog-België bleef de sneeuw makkelijker liggen omwille van de negatieve temperaturen, de sneeuwlaag bereikte lokaal tot 12 cm in het Hertogenwoud.

2 mei 1909

Het sneeuwoffensief kent nog een vervolg in Hoog-België met zelfs 3 tot 5 cm op de hoogten rond Spa.

3 mei 1985

Zeer koude lucht bepaalt ons weer sinds 23 april en dit blijft voortduren begin mei. Op 3 mei werd 2 cm sneeuw gemeten in Botrange.

4 mei 2019

Een vermeldenswaardige sneeuwsituatie voor de maand mei. Op sommige plaatsen onder 200 meter hoogte werd sneeuw op de bodem waargenomen. Vanaf 250 meter kregen verschillende streken te maken met een sneeuwdek van meerdere centimeters, vooral op de westelijke uitlopers van de Hoogplateaus, maar ook in de regio 'Tussen Samber en Maas'. De grootste officiële sneeuwdiktes werden gemeten in Stembert (Verviers) en Presgaux (Couvin) met 8 cm. Deze 2 plaatsen zijn gelegen op ongeveer 300 meter hoogte. Het gaat wellicht om de tweede grootste sneeuwdikte ooit gemeten in een maand mei op plaatsen gelegen op die hoogte (na deze gemeten op 14 mei 1902).
In Xhoffraix (particulier station) werd 8 cm sneeuw gemeten. Botrange (670 m), Fraiture (580 m), Saint-Hubert (557 m), Spa (482 m), Beausaint (376 m) en zelfs Anthisnes (287 m) kregen een gesloten sneeuwdek van meerdere centimeters. We moeten terugkeren naar 1979 om in een meimaand een sneeuwdek terug te vinden tot op zo'n lage hoogtes.
 

Sneeuw in Francorchamps, op 4 mei 2019.
Foto : Christine Albert-Merckaert 

4 mei 1987

De lucht is net koud genoeg opdat de sneeuw in Hoog-België tijdelijk kan blijven liggen. Ondanks de licht positieve temperaturen vormt zich in Elsenborn een sneeuwlaag van 1 cm die intact blijft tussen 4 en 8 uur in de ochtend.

In de Hoge Venen daalden de minima tot rond het vriespunt zodat daar tijdelijk tot zo'n 5 cm sneeuw kwam te liggen. Het Ardens plateau werd ook tijdelijk wit met 1 cm sneeuw in Saint-Hubert (bij 1 °C).

4 mei 1981

Na een polaire luchtinvasie de vorige dag met bijzonder koude lucht voor deze tijd van het jaar en nachtvorst in praktisch het ganse land, sneeuwt het vandaag op de Hoogten bij temperaturen rond het vriespunt. In Saint-Hubert mat men 2 cm sneeuw. In de Hoge Venen lag sneeuw gedurende 3 opeenvolgende dagen, van de 3e t/m de 5e; er lag weliswaar niet constant evenveel sneeuw maar de maximale dikte bereikte zo'n 4 cm op de 4e.

4 mei 1979

Als gevolg van aanhoudende en directe polaire luchtstromingen over onze streken tussen de 1e en de 5e vielen er talrijke en intense sneeuwbuien, vooral op de 4e, en dat zelfs tot in Brugge.

In Laag- en Midden-België waren de temperaturen te hoog om een sneeuwdek te krijgen, vanaf 250 - 300 meter hoogte werd dit wel mogelijk. De sneeuw die bijvoorbeeld in Florennes viel in de avond van de 3e was nog niet verdwenen in de ochtenduren van de 4e.

Op de luchthaven van Spa bereikte de sneeuwlaag 4 cm in de ochtend en deze bleef een groot deel van de dag intact, met nieuwe buien die de temperaturen telkens weer opnieuw deden dalen tot waarden dicht bij 0 °C. In de Hoge Venen konden we ronduit spreken van een terugkeer van de winter met een sneeuwlaag tot 12 cm in Botrange en Mont Rigi !

7 mei 1997

Sneeuwbuien in de avond geven aanleiding tot een korte sneeuwbedekking in Elsenborn.

7 mei 1902 

Sneeuwbuien komen nog geregeld voor  in het land gedurende de eerste helft van de maand, het werd één van de koudste meimaanden uit de geschiedenis (enkel mei 1740 zal vermoedelijk nog kouder geweest zijn).
Op 7 mei zorgde een sneeuwbui voor een tijdelijke sneeuwbedekking in Ukkel, de meest laattijdige sneeuwbedekking in het voorjaar voor dit station !

12 mei 1897

De Ardense bodem wordt nog bedekt met een laagje sneeuw. 

14 mei 1902

Ukkel kreeg nog buien van smeltende sneeuw te verwerken; in Hoog-België kunnen we spreken van een uitzonderlijke sneeuwepisode met 4 cm sneeuw in Hestreux, 5 cm in Ville-du-Bois (Vielsalm), 6 cm in Libramont en tot 11 cm in La Roche-en-Ardenne.

15 mei 1935

In de Hoge Venen vielen nog sneeuwbuien gedurende 6 opeenvolgende dagen (van 14 t/m 19 mei), op 15 mei gaf dit aanleiding tot een tijdelijke sneeuwbedekking op de Baraque Michel. 

16 mei 1991

Een lente met een voor velen onaangename verrassing. Terwijl de eerste helft van de lente uitzonderlijk warm was verlopen, was de tweede helft juist uitzonderlijk koud, met als gevolg dat de gemiddelde temperatuur van mei slechts 0,9 °C hoger lag dan de gemiddelde temperatuur van maart.

Op 16 mei was het dermate koud dat de sneeuw bleef liggen in Mont Rigi.

16 mei 1926

Zeer koude, vochtige lucht en noordenwinden bepaalden ons weer. Op de Baraque Michel zorgden sneeuwbuien ervoor dat de bodem wit werd.

17 mei 1891

Er werd 's morgens 4 cm sneeuw gemeten in Beauplateau, nabij Saint-Hubert. Die avond viel in Stavelot 4 à 5 cm sneeuw die verschillende uren bleef liggen.  

22 mei 1987

Sneeuwbuien in de avond van de 21e gaven in de ochtend van de 22e nog een sneeuwdek in het 'Natuurcentrum van Botrange'. Dit werd lange tijd beschouwd als de meest laattijdige datum (in het voorjaar) waarop een sneeuwdek was voorgekomen in ons land. ,

24 mei 2013

Een kleine depressie die vanuit het noorden over de Noordzee trok, bracht zeer koude lucht in de hoogte met zich mee. Dit gaf aanleiding tot sneeuwbuien boven 500 meter hoogte. In de Hoge Venen bleef de sneeuw liggen en in Mont Rigi werd 3 cm gemeten.

Dit is zeer uitzonderlijk ! We moeten terugkeren naar .... 1888 om een latere datum terug te vinden waarop nog een sneeuwbedekking voorkwam. In dat jaar (1888) was dit 11 juli, de lucht was dan plots zodanig koud dat zelfs op lage hoogte sneeuwvlokken werden waargenomen tussen de regen, zoals bijvoorbeeld in de streek van Chimay. In de Hoge Venen daalde de temperatuur naar 1 °C op de Baraque Michel. Maar het is op het 'plateau des Tailles', op de Baraque Fraiture, dat de sneeuw erin slaagde op de bodem te blijven liggen, de sneeuwlaag bereikte 2 cm de volgende dag !

We kunnen de sneeuwbedekking van 24 mei 2013 beschouwen als de meest laattijdige ooit in het voorjaar voorgekomen in ons land, in ieder geval officieel vastgesteld.

Sneeuw in de ochtend van 24 mei 2013
Foto : Webcam KMI

29 mei 1961

Sneeuwbuien werden waargenomen tot in Midden-België, maar nergens kwam een sneeuwdek tot stand.

Dank aan Robert Vilmos voor zijn bijdrage aan dit artikel.

966 bezoekers online

Wie zijn wij ?

In het kielzog van MeteoBelgique zag MeteoBelgië een paar jaar later in 2006 het levenslicht. MeteoBelgië heeft kunnen profiteren van het groeiproces en de vermaardheid van zijn grote broer om aan de Nederlandstalige gemeenschap van ons land een betrouwbare website voor te stellen op het gebied van weersvoorspellingen, klimaatanalyses en realtime waarnemingen.

Volg ons

FacebookTwitter